MARTNISAN2024
Pınar Tekeş
Duygularla Temas
Duygularla Temas
Duygulardan kaçmak erken dönem çocukluk yaralarımızın bir uzantısı olarak hayat algoritmamız haline gelebiliyor. Negatif olanlarla başa çıkmak adına bilinçaltımızın çeşitli katmanları belki de bir koruma mekanizması oluşturuyor. Hayatta kalma benliğimiz, alt akımımız yaşadıklarımızla başa çıkabileceğimizi bize gösterebilmek için çırpınıp duruyor. Bunu kanıtlamak için de sürekli benzer olaylar ve döngüleri yaşatıyor. Yaşatıyor ki karşı karşıya kaldığımız durumlarla ne kadar şahane ayakta kalabildiğimizi görelim... Böylelikle tanıdık acılara karşı direnç mekanizması geliştiriyoruz. Bu da negatif duygularla temas yeteneğimiz haline getiriyor. Halbuki pozitif duygularla teması gelenek haline getirebilsek hayat akışımız çok daha mutlu olabilir. Aynı frekanstaki enerjilerle de eşleşmek bir kuantum kuralı olduğu için “Daha İyi Bir Ben” e (o bizim için ne ise; daha sağlıklı, huzurlu, rahat...) bir adım daha yaklaşmış oluruz.
Bugün bu pozitif duygularla temas pratiğimizi başlatalım. Her hafta yeni bir pozitif duyguyla çalışmaya başlayalım. İlk haftanın konusu “kendimle gurur duymak” olsun.
- Öncelikle nöronlarımıza “Duygularla temas etmenin güvenli olduğunu biliyorum” hissini tanıtalım. Bunu his yükleme tekniklerini bilmeyenler olumlama tekrarıyla yapabilir.
- Kendinle en son ne zaman gurur duydun?
- Bu sana farklı hangi duyguları hissettirdi?
- Bu duygularla bağını en son ne zaman kestin?
- O sıralar hayatında farklı neler olmuştu?
- Hayatında ilk ne zaman kendinle guru duydun?
- Sonrasında neler oldu?
- Gurur duyulacak neler yapmak isterdin? Başarı listende neler olurdu?
- Bunlara ulaşmak için ilk hangi adımı atman gerek?
- Bu adım için neye ihtiyacın var?
- Bu başarılara ulaşsan en kötü ne olur?
Bu soruları rahat, rahatsız edilmediğiniz, sessiz bir ortamda kendinle baş başa kalarak cevapla! Bak bakalım duygularla temas etmek nasıl hissettiriyor? Belki onlarla bağ kurabildiğini göreceksin. Belki kendine ne kadar acımasız davrandığını, şefkat göstermediğini... Belki iltifat alamadığını, ama buna rağmen “Diğerlerinden takdir görürsem değerliyim” inancını sürdürdüğünü. Öz şefkat kendine karşı nazik olma, kendini eleştirirken bile anlayışlı ve şefkatli olma yeteneğidir. Öz farkındalık kendi duygularımızı, bunun doğurduğu davranışlarımızı ve motivasyonlarımızı anlama halidir. Kendi değerini takdir etme, kendine saygı duyma ve kendiyle barışık olma durumudur. Bu, sağlıklı bir benlik algısı ve pozitif bir öz saygı geliştirmek için önemlidir. Bu çalışmalar, stresle başa çıkmak, zorluklarla mücadele etmek ve duygusal iyilik halini arttırmak için oldukça kritiktir. Sizin diğer haftalar çalışacağınız duygular neler olacak? Şimdi önce onları listeleyelim. Yeter ki başla, öncelik vermek istediğin farklı bir duygu olursa, sonra değiştirirsin. Yeter ki şimdi şimdi başlayalım. Denemeye değer.Fark et, dönüştür, dönüş!