MARTNISAN2025
OSMANCALI KÖYÜNDE FOSİL AĞAÇLAR
ORADA BİR KÖY VAR,
HEM DE YAKINDA!
Fotoğraf tutkum sayesinde, fırsat buldukça gezgin fotoğrafçı kimliğine bürünmeyi hep sevmişimdir. Deklanşör sesinin büyüsünün peşi sıra araştırmalarımı sürdürmekten hep keyif almışımdır. Öğrencilik yıllarımdan itibaren başlayan yoğun fotoğraf tutkum, özellikle de doğada makro fotoğrafçılığı keşfetmemle birlikte iyice arttı. Genelde sık sık dağlarda bulurum kendimi. Kentin karmaşası ve gürültüsünden kaçabilmek, doğayla baş başa kalabilmek biz kent insanlarının özlemidir. Ama nedense yarım saat içinde doğanın kollarında olmak yerine kendimizi bir alışveriş merkezinde buluveririz sıklıkla.
Her mevsim ayrı güzellikleri içinde barındıran dağlar, aynı zamanda görsel açıdan sürprizlerle doludur. İşte bu eşsiz yerlerden biri de 1210 metre yükseklikteki, volkanik kökenli taşlardan oluşan Yunt Dağı'dır.
Yunt Dağı, Ege Bölgesi'nin kuzey kısmında yer alan ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir dağ... Kanyon, dere ve doğal göletler ile zengin ekosisteme ve biyolojik çeşitliliğe sahiptir.
Yunt Dağının antik hazinesi ise Aigai Antik Kentidir. Başlı başına ayrı bir yazı konusudur. Bugün esas konumuz bu denli yakınımızda, adeta burnumuzun ucunda yer alan başka bir değerli bölgemiz, Osmancalı Köyü.
16 ila 21 milyon yıl önce Yunt Dağındaki volkanik patlamalar sonucu oluşan lavların ve küllerin üstünü örttüğü, bu sayede taşlaşarak fosil haline gelmiş ağaçların bulunduğu alan olan, Manisa’nın Yunus Emre Beldesi’ne bağlı Osmancalı Köyü’ndeki Fosil Ormanı.