MARTNISAN2025
DÖNGÜSEL EKONOMİ
Zorlu: Döngüsel ekonomi alternatif değil, zorunluluk
ESİAD Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla online olarak düzenlenen “Döngüsel Ekonomi: Endüstriyel Atıkların Geri Dönüşümü” başlıklı toplantıda elektrikli ve elektronik ürünlerde endüstriyel atıkların geri kazanımı ele alındı. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, 2050 yılında dünyadaki yıllık atık üretiminin yüzde 70 oranında artmasının beklendiğini belirterek, “Döngüsel ekonomi modeli artık bir alternatif olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldi” dedi.
Moderatörlüğünü ESİAD Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Vildan Gündoğdu’nun üstlendiği toplantıda ClimeCo Türkiye Sürdürülebilirlik Lideri Oğuzhan Akınç, Beko Çevre Direktörü Zeynep Özbek ve Mol-e Kurucusu Müge Baltacı birer sunum gerçekleştirdi.
Rekabet gücü için önemli
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, günümüzde döngüsel ekonomi modelinin artık bir alternatif olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldiğini belirterek, “2021 yılında OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2060 yılına kadar 167 milyar ton malzeme kullanımına ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Kişi başına günlük malzeme kullanımının ise 45 kg’a ulaşacağı ve çevresel sorunların iyice ağırlaşacağı ifade edilmektedir. Bakanlıklarımız tarafından hazırlıkları sürdürülen Döngüsel Eylem Planına ve bu kapsamda çıkarılacak düzenlemelere hazır olması uluslararası rekabet gücümüze önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.