TEMMUZAGUSTOS2024
AĞUSTOS MİDYE ZAMANI
Ağustos, midye zamanı... Deniz kenti İzmir’de yemesen olmaz bir tat midye. Lezzeti kaygıları bastıracak kadar fazla. Güvenilir bir yeriniz varsa, gerisi sorun değil. Bilmeniz gereken en önemli şey, temiz denizden çıkarılıp-çıkarılmadığı. Bataklıktan toplananlar, özellikle demire yapışmış halde bulunanlar zararlı olabiliyor. Ancak kum ve taş üstündekiler en makbulü. Uzmanlar selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, A, B1, B2, B6, B12 ve C Vitaminleri yönünden oldukça zengin bir deniz ürünü olan midyenin yüksek oranda Omega 3 yağ asitleri içerdiğini de söylüyor. Fayda, lezzet ve güvenli mekan birleşimi tuttu mu, yeme de yanında yat! Ağustos ayı, tam da zamanı. Midyenin en etli, yağlı ve lezzetli dönemi kasım ayı sonuna kadar sürecek... Lezzetin temelinde iç midyenin yatırıldığı sos var. Şişe dizilen midyeler, tuz, yumurta, soda ve unla yapılan bir bulamaca batırılıp, öyle kızartılıyor. Midyenin temiz olup-olmadığına gelince, iç midye önce kaynatılıp içindeki yosunlar temizleniyor, kaynar su mikropları öldürüyor. Midyenin dolmasını İzmirliler, tavasını İstanbullular daha çok tüketiyor. Bunu anlamak için kimsenin söylemesine gerek yok aslında. Seyyarda, balıkçıda, restoranda, plajda, akla gelebilecek her yerde midye dolma bulunurken, tava söz konusu olunca sadece belli başlı yerler karşınıza çıkıyor. Son zamanlarda ise kabuğu ile doğal haşlanmış özel soslu midyeler de menülerde yer alıyor.