KASIMARALIK2023
DÜNYANIN KURTULUŞU BİTKİ BAZLI BESLENME
Gezegenimizin belki de en büyük ihtiyacı: Bitki bazlı
Beslenmek
İyi ki İzmir Life var. Düşüncelerimizi güvenle dile getirip, dünyanın geleceği için kaygılarımızı aktarıyoruz. Yazdıklarımız buza da yazılmıyor. Kalıcı oluyor. Bütün bir yıl olduğu gibi bu yazıda da gezegenimizin önemli bir sorunu “iklim krizi” üzerine kalem oynatacağız… İklim krizini geriletmek adına dünyada yaşanan “bitki bazlı üretim” gelişmelerini anlatmak istiyorum.
Pek çok uzmanın işaret ettiği gibi, enerji üretiminden kaynaklanan emisyonları sıfıra indirsek bile, et ve süt endüstrileri tek başına dünyayı kritik küresel ısınma seviyelerini aşmaya itiyor. Hızla büyüyen bitki bazlı sektör, gezegenin ihtiyaç duyduğu yaşam çizgisi olabilir. Alternatif gıda satışları son yıllarda hızla arttı ve yeni, daha çevre dostu proteinler geliştiren yeni girişimlere ve şirketlere yapılan yatırımlar da arttı.
Yulaf mucizesi
Bitki bazlı süt alternatifleri, gıda alışverişi yapanların listelerinde yerleşik bir madde haline geldi. Soya ve yulaftan hindistancevizi, pirinç ve badem sütüne kadar seçenekler sonsuzdur. İsveç markası Oatly'nin büyük başarısı sayesinde yulaf sütü son yıllarda katlanarak arttı.
Yulafın ormansızlaşma veya aşırı su ihtiyacı ile ilişkili olmayan sürdürülebilir bir ürün olması ve süt ürünleri, soya veya sert kabuklu yemişlerin aksine doğası gereği alerji dostu olması, onları harika bir süt alternatifi haline getirdi.
Alternatif proteinler
2021'de pandemi döneminde yaşanan benzeri görülmemiş talep, yeni bitki bazlı et, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünlerinin büyük ölçekli üretimini tetikledi; büyük gıda şirketleri, yeni kurulan şirketler ve perakendeciler, yüksek kaliteli bitki bazlı gıda geliştirmek için çabalarını ve kaynaklarını artırdı. Pandemi kaynaklı tedarik zinciri kesintilerine ve küresel ekonomik krize rağmen, Ayrıca, alternatif proteinlerin satışları, hayvan bazlı benzerlerini geride bıraktı ve şimdi toplam gıda perakende satışlarından üç kat daha hızlı büyüyor.
Önce bitki sütleri
Bitki bazlı süt, tüm alternatif protein kategorileri arasında en gelişmiş süt olarak dikkati çekiyor. Alternatif süt, bitki bazlı pazardaki açık ara en büyük kategori ve ürün yeniliğinden ve genişletilmiş ürün yelpazesinden yararlanmaya devam ediyor.
Bitki bazlı yumurta
Ürün çeşitliliği en az olan bitki bazlı yumurta, aynı zamanda bitki bazlı pazarda en hızlı büyüyen kategori oldu. Alternatif yumurta satışları 2018'den bu yana yüzde 1000 artış göstererek 2021'de 39 milyon ABD dolarına ulaştı. Yumurta yerine geçen ürünlerin geliştirilmesine yönelik araştırmalara yapılan yatırımlar da son yıllarda artış gösteriyor.
Küresel bitki bazlı gıda endüstrisi
Bitki bazlı en büyük pazarlar Kuzey Amerika ve Batı Avrupa iken, Asya Pasifik bölgesi geçen yıl yüzde 30'luk rekor bir büyüme oranı yaşadı; sektörün dünya çapında açık ara en hızlı büyüdüğü bölge oldu. Good Food Institute'un yakın tarihli bir raporuna göre, sektörün durumuna göre ABD'de bitki bazlı gıdalar 7,4 milyar dolarlık bir pazar ve alternatif süt açık ara en karlı sektör...
Bitki bazlı deniz ürünleri
Öyle görünüyor ki bitki bazlı deniz ürünleri 2030 yılına kadar alternatif et endüstrisini geçecek… Amerika, Çin ve Hong Kong merkezli bitki bazlı deniz ürünleri şirketleri de bu yeni protein pazarını büyütmek için çalışıyor. 2019-2021 yılları arasında bu sektörde satışlar yüzde 42 artmış. Bitki bazlı deniz ürünleri şirketleri yatırımcıların radarında giderek daha fazla ön plana çıkıyor; yeni girişimlere ve yeni ürünler geliştiren şirketlere milyonlarca dolar yatırım yapılıyor.