KASIMARALIK2024
KÖKLER DİZİSİ UZ AİLESİ
Türk siyaset, ekonomi ve belediyecilik hayatına damga vuran bir isimle taçlanan Uz Ailesi Babası kendisinden sonra Buldan’ın müftüsü olarak onu görmek istiyordu. Behçet Uz için ise küçük bir yörede kalıp, din adamı olmak kâbustan farksızdı. O, hayallerini büyük şehir üzerine kuruyor, doktor olmaya hevesleniyordu. Tabii çocuk yaşta çok daha fazlasını yapacağını tahmin etmiyordu… Oysa İzmir Belediye Başkanı olup Uluslararası İzmir Fuarı’nın temelini atacak, ardından bakanlığa soyunup içinde Yassıada günleri de olan Türk siyaset tarihinin en önemli devirlerine tanıklık edecekti. Türkiye'nin geleceğe yönelik ilk sağlık planlaması onun zamanında yapılacak, ilk çocuk hastanesi kurulacak, hiç bilinmezken serbest ekonomi konuşulmaya başlanacak, yine ilk kez onun döneminde ithalat ve ihracat rejimleri belirlenecekti. Veremle Mücadele Cemiyetlerinin yaygınlaşmasında, semt pazarları kurulması ve yeşil alanların artırılmasında yine onun adı olacaktı da, tarihe en çok kişilik özellikleriyle geçecekti. Uzlaştırmacı tavrı, soyadına bile ilham olacaktı. Atatürk; İsmet İnönü ile Celal Bayar'ı sık sık bir araya getirdiği ve küskünleri barıştırdığı için kendisine UZ soyadı verecekti. Ve yıllar sonra oğlu Ethem Uz, babasından dinlediği hikayeleri bizimle paylaşacaktı...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.