EYLULEKIM2023 Yayın Kurulu
Çocuklar mutlu olmalı!
Çocuklar mutlu olmalı! İzmir'in her ilçesinde ve bazı büyük semtlerde irili ufaklı atlıkarıncalar olsa bu şehrin çocukları doyasıya eğlense güzel olmaz mı? Yerel seçim hazırlıkları hızlanırken başkanlara basit ve kolay uygulanacak vaatler önermeye devam ediyoruz. İçindeki çocuğu yok etmemiş başkanların bu atlıkarınca önerimizi dikkate alacağını düşünüyoruz. İzmir Türkiye'nin Avrupa'ya açılan en önemli ihracat kapısıyken, kentin ilk ulusal tüccarları arasında yer alarak Karaburun üzümünü dünya çapında bir markaya dönüştürdüler. Mordoğan'da bağları, İzmir'de mağazaları vardı. Ancak daha önemlisi, kazançlarını paylaşmalarıydı. Bugün Üzümcü soyadı hâlâ yardımsever sözcüğü ile bir anılıyor. Nedim Atilla, bu sayının yazısında şunlara değindi: "Biz İzmir’de yanmadık sadece bu yaz… Bütün dünyada sıcaklıklar akıl almaz düzeyde değişti. Önemli bir gösterge olan “Akdeniz Yüzey Sıcaklığı” 28,7 0C ile rekor kırdı. Bu yıl incir yok, bardacık hiç yok, tarım alanları da kavruldu çünkü." Kiev Üniversitesi'nin 20 yaşındaki biyoteknoloji öğrencisi T. Shevchenko Valentin Frechka, ağaç yapraklarından kağıt yapma teknolojisini geliştirerek dünyaya armağan etti. Gelecek için çok önemli bir teknoloji. Toskana, dünya çapında en çok gezgin ağırlayan bölgelerden... Livorno, Pisa, Grosseto, Arezzo, Pistoia, Siena, Lucca ve Follonica bölgenin Floransa'dan sonraki önemli yerleşimleri. Saydığımız bütün bu şehirler yoğun bir kültür ve tarih birikimine sahip. Dolayısıyla buralarda keşfedilecek çok fazla mekan var. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Küçük Menderes havzasında sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen kültür rotası Efeler Yolu'nun açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, “Efeler Yolu deryayı fark etmemize imkan veren bir yolculuk. Gelecek nesillerin bugünü hatırlayacakları bir başlangıç. Efeler diyarı bu topraklarda, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Anadolu kurtuluş mücadelesinin öncüleri, efelerin izinden gitmeye devam ediyoruz” dedi. Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, 1994 yılından bu yana optimal sağlığımızı korumak ve vücudumuzdaki tüm sistemlerin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için araştırıyor, öğreniyor ve öğretiyor. Didem Kanca'nın yaptığı söyleşide Harzadın: "Tüm Dünyada özellikle 40-50 yaşlardan itibaren ilaçlar hayatımızın bir parçası haline geliyor, tansiyon hastasıysanız tansiyon ilacı kullanmak zorundasınız, şeker hastası iseniz şeker ilacı sizi hayatta tutar fakat burada nüans şu; bu şeker ya da bu tansiyon hastalığı neden var, nasıl oluştu? İşte fonksiyonel tıp bu soruları soruyor" diyor. ChatGPT herkesin dilinde... Gülhan Berkman Yakar, yapay zeka ChatGPT ile İzmir Life okurları için bir söyleşi yaptı. 130 yıldır fırıncılık mesleğini icra eden bir ailenin temsilcisi olarak ekmeğe gönül veren Hakan Doğan ile Ekmeğin hikayesini Zeynep Omay konuştu. İzmir’de bir ilk olan “Vintage Home By Yelis”, çok kültürlülük mesajı taşıyan ürünlerini Etz Hayim Sinagogu’ndan dünyaya ulaştırıyor. Şubat 2022'de, 92 yaşında hayatını kaybeden Maffy Falay’ın, yaşamı ve müzik serüvenini konu alan belgesel “Maffy’s Jazz” Türkiye ve yurt dışındaki çeşitli festivallerde izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Deniz Yüksel Abalıoğlu ile konuştuk. Günleriniz İzmir kadar güzel geçsin, keyifler hep yanınızda olsun!
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.