OCAKSUBAT2024
METROPOLİS KAZISI
Metropolis kazısında 1800 yıllık buluntular Torbalı’daki Metropolis Antik Kenti’nde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında tarihi miras gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Antik Kent’te bu kez günümüzden yaklaşık 1800 yıl öncesine tarihlenen bir ticaret yapısına ait önemli buluntular keşfedildi. KAZI YILIN 12 AYI SÜRÜYOR Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, 30 yılı aşkın süredir devam eden bir arkeoloji projesi olarak tanımladığı Metropolis Antik Kenti’nde yılın 12 ayı araştırmalarına devam ettiklerini belirtti. Aybek, “Bu zengin Antik Kent’te ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi eliyle başlayan çalışmalar günümüzde yine bizimle devam ediyor. DEÜ olarak aslında her zaman buradaydık. Bundan sonra da büyük bir heyecan ve sorumlulukla, buradaki tarihi ve kültürel mirası gün yüzüne çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Antik Kentin ilk Kazı Başkanı Prof. Dr. Recep Meriç, Metropolis’teki ilk bilimsel kazıları 1989 yılında başlattıklarını belirterek, “O dönem ilk olarak şu an basın açıklaması yaptığımız tiyatro bölümümüzü gün yüzüne çıkardık. 900 kişi kapasiteli bir tiyatro burası. Kazı çalışmalarının Dokuz Eylül Üniversitesi’ne döndüğünü görmek bizi çok mutlu etti. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.