OCAKSUBAT2024
Yayın Kurulu
İnsan için çalışan ekonomi
İnsan için çalışan ekonomi
Avrupa Birliği Sosyal Ekonomi Eylem Planı'nın (TSE) nasıl tanıtıldığını biliyor musunuz?
"İnsanlar için çalışan bir ekonomi inşa etmek istiyoruz" diyorlar. Kesinlikle doğru bir tanımlama, çünkü sosyal ekonomi dışındaki uygulamaların insanlar için çalışmadığı gerçeğini de ortaya koyuyor. Hem ülkenin hem de İzmir'in sosyal ekonomi uygulamalarına ihtiyacı var. Dosya konumuz kısa ve öz olarak, dünyanın dayanışmaya ihtiyacı olduğunu anlatıyor.
İzmir Life dergisinin 2020 Ekim ayı sayısında “Hasan Tahsin tam olarak nerede şehit düştü” yazısı yayınlanmıştı. Yazı dönemin İngiliz “Grafics” dergisinde yayınlanmış ve araştırmacı Atilla Oral’ın Arşiv telif hakkını alarak yayınladığı ve tarafıma da kullanım için ilettiği bir grafik canlandırmaya dayanıyordu. Şükrü Kocagöz bu sayımızda elde ettiği yeni kanıtlar ile birlikte Hasan Tahsin'in ilk kurşunu Pasaport'ta attığını kesinleştiriyor.
"Adettendir yeni bir yıl başladığında, geçmiş yılların hemen her konudaki bakiyesi şöyle bir toparlanır. Bu yıl da öyle oluyor. 2024’ün ilk gününden itibaren değerlendirmeler yapılıyor hemen her yerde. Benim de üyesi olmaktan kıvanç ve gurur duyduğum başta Slow Food olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları 2024’ün en önemli derdinin “Sürdürülebilir Bir Dünya” olduğunda birleşti ve on yılların 2024’e bakiyesi çevre sorunlarını bir bir yazdılar" diyor, A. Nedim Atilla...
Hiç şüphe yok ki Pepe Mujica'nın siyasi kariyeri gerçek bir serüven. 1964'te gerilla olarak atıldığı siyaset sahasında 2010'da Uruguay'ın başkanı olana kadar mücadele ediyor. Özgürlük aşığı örnek bir siyasetçinin yaşamı... Pepe'yi siz de çok seveceksiniz.
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yüzyılına damgasını vurmuş önemli bir kumandanın, Gazi Evrenos Bey’in soyundan geliyorlar. İmparatorluğun Mihaloğulları, Malkoçoğulları ve Turahanlıoğulları gibi ilk akıncı ailelerinden. Şimdiki kuşak hangi tarih kitabını açsa, bu yüzden soyadlarını görüyor. Kökler dizimizin yeniden yayınında bu sayımızda Evrenosoğlu Ailesi var.
Kah Almanya'da kah Türkiye'de yaşayan Türk bir anne ve Alman bir baba... Nazi zulmünden kaçarak Atatürk'ün daveti ile Türkiye'ye gelerek İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen bir dede...
Gastronomi sayfalarımızın bu sayıdaki konuğu "Ben iki kültürü de bir arada taşıyorum" diyen Narımor Urla'nın şefi Atilla Heilbronn. Zeynep Omay söyleşisini keyifle okuyacaksınız.
Tiyatro ve sinema oyuncusu, ses sanatçısı,
oyunculuk ve yaratıcı drama eğitmeni Ayla Algan, 45 yıldır, sonu olmayan pek çok kulvarda koşuyor. Ölümsüzlük iksiri sanatı, sahneden dünyaya taşıyor. Bu ay kaybettiğimiz Ayla Algan'ı geçmiş yıllarda yaptığımız bir söyleşi ile anıyoruz.
Vintage home by Yelis yeni koleksiyonda çocukluğunun saat kulesini nakışlarla işledi. Yelis'in mekanına uğramayı unutmayın!
Takı yapma geleneğinin köklerinin 5000 yıl öncesi Çin toplumuna dayandığını, Mezopotamya’da MÖ 3000 – 4000 yılları arasında yapılan takıların ağaç kavuğundan, hayvan kemik ve dişlerinden, ağaçlardan yapraklardan yapıldığını, ilk takı örneğinin hayvan dişinden yapılmış bir küpe olduğunu biliyor muydunuz? Yüzyıllar boyunca Mısır’da takıların gücü ifade ettiğini, tahmin edilenin aksine kadınlardan daha çok erkeklerin takı kullandığını, firavunların takıyı varlıklı ve hâkim sınıfın bir gösterge aracı olarak kullandıklarını biliyor muydunuz? Raşel Rakella Asal'ın kaleminden bilgi dolu bir yazı daha...
Merhaba 2024...