MAYISHAZIRAN2025
YAKIN'DAN
Ankara’da 1988 yılında doğan Muhammet Oğuzhan Yalçın, ilk orta ve lise eğitimini Konya’da tamamlıyor. İstatistik ve İşletme bölümlerinden mezun oluyor. 2014 Yılından bu yana Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İstatistik bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Üç farklı mahlasla edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlanıyor. Kendi ismiyle Bulanık ve Ecinniler dergilerinde öyküleri yayınlanıyor. Gri Yayınevi’nden çıkan ilk romanı “Varoluşun Absürt Manzaraları” insanca varolmak meselesi üzerine sorgulamalara kapı açıyor. Azraili başkarakter olarak seçen yazar, onun insanların arasına karışmasından sonra, dünyanın çürümüşlüğüne hayretle şahit oluşunu belki de hiç bakılmamış bir gözden anlatıyor. Dünyanın adaletsizliğini, çıkarlar kazanı olduğunu, kötülüklere gebe bir sistemin kendi kendini nasıl beslediğini gözler önüne seriyor.. İlk romanıyla birlikte bir de öykü kitabı geliyor, “Kara Kışın Tam Ortası”. İnsan ilişkileri, hayatın zorlukları, doğanın döngüsü ve varoluşsal sorgulamaları, kara kışın tam ortasında yapıyor Yalçın. İnsanın dışındaki her şeyle olan ilişkilerinin derinliğine indiği gibi, daima kendini keşfetme çabasıyla uğraşıyor. Günümüzde sorgulanmaya başlayan aile ve arkadaşlık gibi kavramların üzerine kafa yoruyor. Muhammet Oğuzhan Yalçın sorgulamalarına edebiyat alanında da devam ediyor. Karakterlerini sorguluyor, karakterleri onu sorguluyor. Okuru sorguluyor ve en sonunda okur onu sorguluyor. Bu ilişkiler yazınla okur arasında kocaman farklı bir dünya yaratıyor, okumaya doyulmayan.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.