MARTNISAN2025
AHŞAP OYUNCAKLAR
Ahşap oyuncaklar çocukları eğitirken eğlendiriyor Kültür Bakanlığı Sanatçısı ve Anadolu Elsanatları Derneği (ANELSANDER) üyesi olan Adnan Karagülle, ahşaptan tamamen eğitici oyuncaklar yapıyor. “Oyun ve oyuncakla derdini, sevincini anlatan birçok çocuk ve yetişkin hikayesine de tanıklık etme fırsatı olduğunu belirten Karagülle, “Oyuncak yapıyoruz. Onları biricik kılan kusurları" diyor. Plastik hayatımızın her alanına sirayet etti. Plastik bir şişenin doğada yok olması için 450 yıl gerektiği bilinirken, dünya nüfusu ve kullanılan plastiğin oranı düşünülürse korkunç bir tablo çıkıyor ortaya. İçme sularında, deniz ürünlerinde, hatta tuz, şeker gibi akla gelmeyecek bazı besinlerde de mikroplastik tespit edildi. Yani yediğimiz içtiğimiz şeylere kadar plastiğe battık. 2022 yılında ilk kez insan kanında mikroplastik bulundu. Üstelik bu durumun sadece tükettiğimiz besinler yüzünden değil solunum yoluyla da mümkün olacağı açıklandı. Bizler bu kadar fazla plastiğe maruz kalırken, gelecek neslin yaşayacaklarını düşünmek daha da ürkütücü. Çünkü artık bebekler oyuncaklarını ellerinde tutmaya başladığı andan itibaren plastiğe maruz kalıyor. Büyüklerimizin hep anlattığı “benim bir tahta oyuncağım vardı” diye başlayan hikayelerin bugün aslında ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlamamız gerekiyor. Son birkaç yılda uzmanlar çocuklar için ahşap oyuncakların daha doğru seçimler olduğunu açıklasa da henüz yaygın bir kullanım söz konusu değil. Ahşap oyuncakların önemini ahşaba hayat veren Adnan Karagülle ile konuştuk.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.