MAYISHAZIRAN2024
SORUMLU TURİST
Turist olabiliyorsak sorumlu turist olalım Yıllar önce Mayorka’da başlayan “turist” karşıtı halk isyanları Avrupa’nın birçok ülkesine yayılmışken hemen her hafta yeni bir “daha iyi turist” olma rehberi yayınlanıyor. Barselona’daki bazı sakinler, bir otobüs güzergahının Google Haritalar’dan kaldırılmasını sağlayarak aşırı turizme karşı harekete geçti; otobüsler genellikle insanların işten eve dönmelerine izin vermeyecek kadar turistlerle dolup taşıyordu. Amsterdam’dan Dubrovnik’e kadar gürültü kirliliği, kalabalık parklar, kamu tesisleri üzerindeki baskı ve artan kiralarla ilgili endişeler dile getirildi. Gezginler ve yerel halk arasında “küresel bir savaş” olarak tasvir edilen olayda, Barselona ve Venedik’te turizm karşıtı sokak yürüyüşleri düzenlendi. Bir rehber de “serinlemek” isteyen turistler için çıktı 2024’te. Ortaya ç›kan “serinleme” eğilimi, Akdeniz’in kavurucu sıcaklıklarından, kuraklıklarından ve kontrol edilemeyen yangınlardan kaçınmak için daha fazla turistin İskandinavya’ya gittiği anlamına geliyor. BM Turizm Örgütü UNWTO’ya göre, “Turizm, eğlence, iş ve diğer amaçlarla art arda bir yıldan fazla olmamak üzere olağan ortamları dışındaki yerlere seyahat eden ve orada kalan kişilerin etkinliklerini içermektedir”…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.