MAYISHAZIRAN2024
KÜLTÜREL MİRAS
İzmir Kültürel Miras Platformu, 2023 Yılı İzleme Raporu yayınlandı Kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için çalışan bir inisiyatif olan, Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum” projesi kapsamında 2022 yılında oluşturulan İzmir Kültürel Miras Platformu, 2023 Yılı İzlem Raporu'nu yayınladı. Sekretaryası Kentimiz İzmir Derneği tarafından yürütülen platformun üyeleri sivil toplum kuruluşları, kurum temsilcileri, akademisyen, araştırmacı ve uzmanlardan oluşuyor. Kültürel miras ve koruma alanlarında farkındalığı artırmak, aktif vatandaşlığı desteklemek, kurumlar/paydaşlar arasında iş birliğini ve koordinasyonu geliştirmek, araştırma, belgeleme ve tanıtım alanlarında ihtiyaçlara yönelik çözümler getirmeyi hedefleyen İzmir Kültürel Miras Platformu, yıllık olarak hazırladığı İzleme Raporu ile kentin zengin kültür mirasının korunması ve yaşatılması bağlamında mevcut durumu değerlendirerek acil olarak gündeme taşınması gereken sorunları tek bir belge içinde topluyor. Raporun temel amacını; "Kentteki kültürel mirasın korunmasına yönelik acil müdahale gerektiren konuları karar vericilerin dikkatine sunmak ve etkili çözümlerin hayata geçirilmesine aracı olmak" olarak sunan Platform, raporda; mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının, toplumsal bir sorumluluk gerektirdiğini, başarılı bir koruma ve mirasın sürdürülebilirliği ancak ortak çabalar ve iş birliği ile mümkün olacağını kaydediyor. Raporu siz değerli İzmir Life okurları ile paylaşıyoruz.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.