EYLULEKIM2025 Zekeriya Şimşek
Urla’da “Viski Müzesi”
Urla’da Bir “Viski Müzesi” Viski Müzesi! Hem de Türkiye’de ilk ve tek. Müzeler ne işe yarar? Müze sözcüğüne gıcığımdır, soğuk ortamlardır. Nedir müze? TDK Türkçe Sözcük; “Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer,” diyor. Viski Müzesi, bir müzeden fazlası… Viski ve felsefe. Kırılgan ikili; viski içmeyi bilmezseniz meşrubata, felsefe yapmayı bilmezseniz laf salatasına fit olmuşsunuz demektir. Önce viski hakkında kısacık bir ansiklopedik bilgi; bardağıyla, eşlikçileriyle, tarihî seyriyle başlı başına bir ritüel, bir ekonomidir viski. Arpa, karabuğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan, meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan damıtılmış alkollü içecek. Alkol oranı %40-68 aralığındadır. Adı, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde “uisge beatha/yaşam suyu”. Viskinin doğduğu topraklar, 12. yüzyıl İrlanda’sı olmakla birlikte İskoçya viski sektörü sofistike ve nitelikli derinliğiyle öne çıkmıştır. İrlanda ve İskoçya, Birleşik Krallık’ın birer parçası ve ortak ataları Keltler. Fakat “whiskey” mi “whisky” mi farkı büyük ve hassas mesele: Birincisi İrlanda’da damıtılan tahılları ifade ederken, ikincisi İskoç tahıl içkilerini ifade etmek için kullanılıyor. Üretim (hammadde, menşe, damıtım, harmanlama, dinlendirme, fıçılama vb.) tekniğine göre viski büyük bir çeşitlilik gösterir: Single malt (tek damıtım, arpa maltı), single grain (Arpa dışı diğer tahılların da kullanıldığı, tek damıtım), blended (farklı damıtımevlerinden gelen arpa maltı ve tahıl viskilerin karışımından), blended malt (farklı damıtımevinden gelen single malt viskilerin harmanlanması), single malt blended (Amerikan tarzı), bourbon (en az %51 mısırdan, tatlı ve vanilya aromalı, tek kullanımlık fıçı), Tennessee (tat profilini etkileyen Lincoln County süreci), Rye (en az %51 çavdardan, baharatlı ve keskin tat), Corn (en az %80 mısırdan)... Viski deyince akla gelen ilk beş ülke; İrlanda/Irish Whiskey (arpa maltı, üç damıtım), İskoçya/Scotch Whisky (arpa maltı, çift damıtım, is kokulu) Amerika, Japonya ve Kanada. Dünya şarapçılığında ilk yedide yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti; Bains, Three Ships, Boplass markalarıyla sessizce atakta. Ülkemizde viski üretimi yok! 1963’de TEKEL Ankara bira fabrikasına viski üretim birimi eklenmiş, 1964’te Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu’nun öncülüğünde “Ankara Viskisi” üretilmiş, kötü yönetim sonucu 2004’te peşkeş fiyata satılmıştır. Viski rengini, fıçıların karakteristik özelliklerinden ve fıçılarda bekleme süresinden alabileceği gibi, bazı üreticiler viskiye karamel gibi renklendiriciler ekleyerek de viskinin rengini değiştirebilmektedirler. Renk, viskinin kalite göstergesi değildir. Viski şaraba benzemez; yıllanmış viski iyidir yaklaşımı yanlıştır. Viski, şişeye girdikten sonra yıllanması biter. Erbabı sek içer, su ile buz ile sıcak kahve ile içmek biraz sıkıntılı mevzu… Ve bir viskisever, çılgın Türk girişimci Tayfun Akdeniz… 2002’de seyahat acentesine koyduğu isim 2022’de projeye evrilir; Urla’da satın aldığı metruk yapıyı sil baştan inşa ederek bir müze yaratır. Viski, onun için yalnızca bir içki değildir artık, yaşam tarzıdır. Hayâli gerçeği, işi, hobisi, her şeyi olur. 2025 başında viski dostlarına kapılarını açan müzede periyodik viski tadımları düzenlenirken dünya viskileri de viskiseverlerle buluşuyor. Mutlu son, aslında başlangıçtır… İşte Türkiye’nin ilk ve tek Viski Müzesi, böyle doğar. Viski Müzesi’nde dolaşırken sizi atmosferin nezihliği teslim almıyor sadece, bir yandan dünya viskileriyle kaynaşırken bir yandan da damıtımın tarihi, coğrafyaya göre değişen tat profilleri, dünya viskiciliğinin dönüm noktalarının hikâyeleriyle hemhâl oluyorsunuz. Yolunuzu bir Cumartesi Urla’dan geçirin lütfen, pişman olmayacaksınız. Viskinin büyülü dünyasında kaybolmak iyi gelecektir! Viski Müzesi’nde kâdim dostluklarda buluşmak dileğiyle…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.