NISAN2017
NİSAN 2017
Önceliklerimiz hayatımıza çocuklar dâhil oldukça değişiyor. Onlar için en iyi imkânlarla güvenli bir gelecek yaratmak ve başarılı olmalarını sağlamak bu önceliklerin başında geliyor. Bunun için ilk yol çocuklara iyi eğitim olanakları sunmaktan geçiyor. Bunun için de en başta okul seçerken neye dikkat etmek gerektiği ve bu konuda ailenin sorumluluğu öne çıkıyor. Bu ay okul öncesi ve ilköğretimin önemini ve okul seçimini etkileyen faktörleri Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Nilay Dereobalı ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Burcu Karakaş ile konuştuk.
İzmirli oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar Tamer Levent’i kimileri “Kış Uykusu” ve “Misafir” gibi ödüllü filmlerdeki oyunculuğuyla hatırlar. Ancak Levent’in hayatı, sanata adanmış bir ömür. Yıllardır sürdürdüğü “Sanata Evet” projesi dünya daha vicdanlı bir yer olsun diye…
Referandum öncesi sivil inisiyatifler çalışmalarını sıklaştırdı. “Hayır ve Ötesi” ekibi, “Hayır demekle başlayacak her şey” derken, oy kullanmanın yetmediğine, seçim hilelerinin önüne geçmek gerektiğini vurgu yapıyor. İtiraz Hareketi ise “Yeter ki Sandığa Git, ‘Hayır’ımız Kazanacak!” diyor ve ekliyor: “Ancak kendi ‘hayır’ımızı kararsız başka bir insana dikte etmek çok yanlış… Bizim onun içindeki ‘hayır’ı bulmamız gerek. Onu, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden bulacağız ve biliyoruz kazanacağız!”
Doç. Dr. Aynur Özuğurlu’ya göre 21. yüzyıl umut verici yeni bir kadın hareketi dalgasına sahne oluyor; üstelik ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, heteroseksizme, kapitalizme karşı son derece kapsamlı bir politik gündemle yükseliyor. Daha önemlisi şu: “Eğer insanlık kazanacaksa, bunu önemli ölçüde kadınların mücadelesine borçlu olacak.”
WRI (Dünya Kaynakları Enstitüsü) Türkiye Direktörü İzmirli Arzu Tekir, kentlerde yaşam kalitesini yükseltmek için çabalayan bir yapının içinde. Bu yüzden kendi şehrine de farklı bir gözle bakıyor ve şöyle söylüyor: “İzmir’de girişimciliği teşvik eden mekanizmaların, inovatif iş modellerini destekleyecek bir ekosistemin geliştirilmesi gerek.”
Köy keşiflerimiz sürüyor. Bu kez Sarıalan’dayız. Manisa'dan 20 kilometre uzaklıkta bulunan Sarıalan Köyü, Manisa-Bergama arasında en kısa yol olarak biliniyor. Yolunuz düşerse köy sakinlerinin çayı hep ocakta.
Kemeraltı’nda, İzmir'in son deniz feneri ustası olduğunu biliyor muydunuz? Yaşar Dağlı Kemeraltı'ndaki atölyesinde, ülkenin her yerinden gelen fenerleri tamir ediyor ya da yeniden üretiyor.
Nisan ayındayız… Bu ay doğa, keşif için sizi çağırıyor olacak. Efes-Mimas Yolu'nda biz de doğal güzelleriyle bizi kucaklayan bir parkurdayız. Barutçu'dan Zeytinköy'e gidiyoruz.
16. yüzyıldan günümüze bardaktan, kavanoza, yağ şişeleri, sürahiler... Aklınıza ne gelirse burada var. Anadolu'nun cam belleği Alaçatı'da dersek, bize inanabilirsiniz. Oktay Durna, danışmanlığını yaptığı "Eskiden" isimli antika dükkanına bizi davet edip içerde tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Yazarlıkta yirminci yılına giren Sezgin Kaymaz’ın son kitabı olan Farfara’yı okumadıysanız, önce yazarıyla yapılmış röportaja göz atabilirsiniz.
Beatles’dan sonra müzik dünyasında büyük ses getiren ve en çok satan gruplar arasında yerini alan ABBA gerçekten yaşayan bir efsane. Haklarında kim bilir ne kadar az şey biliyoruz?
İzmir’de yine pek çok etkinlik var. Ay boyunca kentin farklı noktalarında pek çok konser, tiyatro ve sergi sizi bekliyor. Yine bir etkinlik ajandası hazırladık. Elbette mekân önerilerimiz de var…
Keyifle okumanız dileğiyle…